
Wanneer alles heel makkelijk en als vanzelf gaat, is er eigenlijk geen sprake van "leren". We blijven dan als het ware in onze comfortzone zitten, waar alles ons heel erg vertrouwd is.
Om tot leren te komen, moeten we ons in de "leerzone" bevinden, maar hiervoor moeten we door de "angstzone".
We merken dat dit hoe langer hoe meer een ontzettend moeilijke opgave is voor jongeren: doorzetten van zodra het moeilijk wordt.
Nochtans is dit een absolute voorwaarde om tot een succesvol leerproces (in de brede zin van het woord) te komen. Moeilijk moet en moeilijk is goed! Om te kunnen spreken van effectieve leerstrategieën, zijn er 4 voorwaarden waaraan deze moeten voldoen (Pauline Jonker "Motiveer en leer):




We vragen ons vaak af hoe het komt dat leerlingen vandaag de dag zo moeilijk tot dat "actieve leren" komen. De ongelooflijk snelle veranderingen in onze maatschappij hebben echter hierop een grote invloed: het onderdeel waarbij leerkrachten de inhoud van de leerboeken voor de ogen van de leerlingen "herkauwden" tot een bordschema is door de komst van bordboeken en de toenemende digitalisering in het onderwijs tot een minimum herleid. Ook de voorgestructureerde werkboeken doen de nood om zelf met de leerstof aan de slag te gaan en er een structuur in te zoeken afnemen. Hierdoor vervallen leerlingen en studenten vaak in leerstrategieën die passief, maar zeer tijdsintensief zijn en daardoor een vals gevoel van veiligheid geven, maar in werkelijkheid weinig opleveren:
- lezen en herlezen
- overschrijven
- markeren
De "impliciete aandacht" die leren vanzelf kreeg tijdens de lessen is dus enorm verminderd. Daardoor krijgen leerlingen van nu veel minder deze activerende vaardigheden aangeleerd. We zien echter dat het leerproces zonder deze vaardigheden stagneert.
We moeten onze leerlingen dus zo vroeg mogelijk weer activeren!
LEERTIPS!





